Pristagare UNDER ÅREN
Seniorpristagare UR CURT I BLOMBERGS MINNESFOND
Irma Balzano, Lars-Erik Berglund, Bertil Carlberg, Jan Forsberg, Lennart Hammar, Gunnar Käck, Kjell Ogenstedt,
Stig Palm, Erich Schaumburg, Einar Söder, Marie-Louise Wikander, Mats Öhrn, Dag Öster och Stig Östman.
Pour le Mérite-DIPLOMANDER
2025
Bergmans Fisk, Dennis Bergman och Lars Göran Bergman
Lilla Labäck, Mia och Janne Jonson
2024
Skedvi Bröd, Anders Åkerberg, Dalarna
Harvest of Ecuador, Gustavo Marun Cozzarelli och Ana María Contreras Llopart, Höganäs
2022
Lapplands Viltprodukter, Andreas Lidström
2020
Lotta Klemming, Klemmings Ostron
Ebba Wedén Ankarcrona och Gustaf Wedén, Öja Gård, buffelmozzarella och yoghurt
2019
Pelle Bosta, Grönsakshallen Sorunda, Stockholm
My Feldt, Feldts Bageri och Konditori, Halmstad
2018
Lotta Hultén, Passion för Mat, Göteborg
Sven-Bertil Westerman, fiskare Möja
2017
Höganäs Saluhall
RyssbyGymnasiet
2016
Palla, äppelprojekt med funktionshindrade som arbetskraft
Ängsö Fisk, Per & Pauline Vidlund
Svedjan Ost, Johanna & Pär Hellström
2015
Eva Östling, Stockholm
Bröderna Wikströms Matvarufabrik på Gotland
Lennart Gustafsson, Fisk & Sånt i Borås.
2014
Bengt-Göran Kronstam, Vinjournalist, Stockholm
Andreas Wiklund, Stora Tollby Gård, Gotland
2013
Göran Annegård, Blaxta Vingård, Flen
Thomas Furu, Smörgåsbord AB i Stockholm
Hammarströms Fisk, Stockholm
2012
Salmantinos Delikatesser i Stockholm
Vallmobackens Smöreri i Alingsås
Segers Fabriker för yrkeskläder i Borås
2011
Pelle Holmberg, svampexpert, Spånga
Andreas Lindberg, Bondens Skafferi i Kristianstad
Claes Wernerson, Qvänum Malt&Mat i Kvänum
2010
Mikael Jidenholm, Ugglarps grönt
Skebo Herrgård, Skebo
Vilhelmdals gårdsmejeri
2009
Saltå Kvarn, Järna
Jokkmokkskorv
Matupproret, Camilla Sparring, Svärdsjö
2008
Attorp Gård, Genoveva Petersson, Lena och Sven-Inge Hansson, Ulricehamn
Mats-Eric Nilsson, författare till bl a Den hemlige kocken, Stockholm
Pizza King, Sacha Rajkovic, Ängelholm
Stockholms Butikskött, Thomas Östlund, Stockholm
Johan Trygve Solheim, Norsk Hjortesenter, Oslo
2007
Anders Tronje, Tysta Mari, Östermalmshallen, Stockholm
Karin Fransson, kökschef och radioprofil, Hotel Borgholm
Stafva gård, Inger och Patrik von Corswant, Barlingbo
2006
Christer Ekbom, journalist Dagens Industri, Stockholm
Gösta Nordén, restauratör och författare till bl a Bland matsedlar & menyer, Stockholm
Steffo Törnqvist, journalist och livsnjutare
2005
Marit Poulsen, EU-delegat och miljöprofil
Fernando di Luca, direktör Zeta, Stockholm
Ängavallens Gård, Rolf Axel Nordström, Vellinge
Jämtlands Bryggeri, Dir Carl Lindgren, Pilgrimstad
2004
Skeppshults Gjuteri i Småland AB, Skeppshult
Sivans Ost, Sivan E-M Johansson, Tråvad
Lennart Jarnhammar, redaktör, Stockholm
2003
Göteborgs Pepparkaksbageri, Per Blomdell, Göteborg
Ingrid Eriksson, redaktör, Stockholm
Henry Notaker, redaktör NRK/TV, Oslo
Monica Sander, Arla Foods, Stockholm
2002
Yngve Bergqvist, Ishotellet i Jukkasjärvi
Fällman Kött AB, dir Håkan Fällman, Johanneshov
Tina Nordström, TV-kock och matambasadör, Helsingborg
Valdemarsvik Kontrollslakteri AB
2001
Astrid Abrahamsson, Gott&Grönt, Stockholm
AB Eko-fågel-fisk & mittemellan, Johanneshov
Sven Irving, nyhetschef TV4
2000
Ulrika Bengtsson, restauratör ”Ulrika´s”, New York
Vete-Katten, Agneta och Östen Brolin, Stockholm
Tomas Yeah, matfotograf, Göteborg
1999
A-M Ahlströmer, Alingsås ”för potatisen i tiden”
Gunnar Arnborg, Gråbo ”för potatisen i litteraturen”
Hans Hugander, Hugos Chark & Livs ”Smålands Isterband, Öserum
Lars Krantz, trädgårdskonsulent Rosendals Trägdårdar
Björn Linderoth, Saltsjö-Boo ”för potatisen i konsten”
Kari Pettersson, Bjälbo Östergård, ”för potatisen i jorden”
1998
Jan Hedh, konditormästare, Malmö
Matprogrammet ”Meny”, SR P1, Kalmar
Katja Palmdahl, köksmästare, Göteborg
1997
Ulf Adelsohn, Landshövding i Stockholm, ”Operation krogsanering”
Pyramidbageriet, Karin och Emad Bayoumy, Dala-Järna
Svenska Juniorkocklandslaget vid Matolympiaden i Berlin 1996
1996
Gudrun och Inge Andersson, Pepparrotsodlingar, Fjärås
Inga-Britt Gustafsson, docent och dietikforskare, Uppsala Universitet
Kvibille Mejeri, Ostmästarna Fredriksson & Bengtsson, Kvibille
1995
Kerstin Berhard, fotograf, Lidingö
Per Hellman, Gen.Mgr The Millennium Hilton Hotel, New York
Raskarums Fjäderfarm, Åsa och Birger Nilsson, S:t Olof
1994
Gotlands Kräftodlareförening, Henry Sundgren, Romakloster
Lammgruppen i Sörmland, fem gårdar, Kaj Sjunnesson, Strängnäs
Skeberga gård, fjäderfä, Sylvai vn Ehrenheim, Enköping
1993
Bredsjö Mjölkfår AB, Lena Engkvist och L-G Staffare, Bredsjö
Ove Pihl, dir Bokförlaget Page One, Stockholm
Svenska ungdomslandslaget vid Matolympiaden 1992
1992
Stig Höglund, försäljningschef Arvid Nordquist HAB, Solna
Nils-Bertil Philipson, dir I.C.A.S, Stockholm
Sven Wibert, informationschef Riksost, Stockholm
1991
Brödhuset i Askim, bagarmästare Sture Nilsson, Göteborg
Sibyllans Kaffe & Tehandel, köpman Frank Hansson, Stockholm
Vinhuset Åkesson & Söner, Anders & Bengt Åkesson, Kivik
1990
Max Grave, konditormästare, Göteborg-Askim
La Ferme Landaise, W Ratzinger & W Rauch, Stockholm
Johan Weber, rektor Ljungstedska skolan, 3: Année, Linköping
1989
Restaurang-kött AB, dir MacDonald Lundgren/L G Fällman, Stockholm
Salmondelikatesser AB, dir Dieter Sudra, Stockholm
Marianne Sandberg, red, ”Matdags”, SvD, Stockholm
1988
Sven Johansson, landshövding ”Västerbottens-mat”, Umeå
Mellbybagaren i Södra Mellby, Kivik
Vika bröd, Stora Skedvi
1987
Göte Andersson & Co AB, Vin- och spritagentur, Stockholm
Firma Allt i Fisk, Lars & Thomas Ahlström, Göteborg
Till-Bryggerierna, dir Bob Persson, Östersund
1986
Torsten Blomqvist, redaktör Matexpressen, Stockholm
Holger Larsson, fabrikör Hemgårdens Chark, Råda
Lars & Bo Norins Ostaffär, Linköping
1985
Carl A. Andersson, författare och oenolog, Vaxholm
Madame Molteni, Fourneaux Molteni, S:t Uze, Frankrike
1984
Bröderna Johanssons Viltaffär AB, Saluhallen, Göteborg
Hotell Ekoxen, dir A Häggblom och C-G Österlund, Linköping
Lars Ernmark, dir Restaurangernas Inköps AB, Stockholm
Lisa Elmqvists Fiskaffär AB, Östermalmshallen, Stockholm
1983
Bengt Frithiofsson, red, oenolog, SvD, Stockolm
Lennart Jirlow, konstnär och gastrofil, Saltsjöbaden/Paris
Alf Wijnja, Wijnjas Ostkällare, Stockholm
1982
Bengt Ahlner, fiskhandlare, Hjo
Gunnevi Bonekamp, matjournalist Wezäta, Göteborg
AB S Mattson, laxgrossist, dir Jan Johansson, Mörrum
Nya Gotlands Trädgårdsprodukter AB, Visby
Fritz Partifisk AB, dir Fritz Wingolf, Göteborg
1981
Bengt Falk, dir Hotel Europa, Göteborg
Lisbeth Jansson Eftr, Östermalmshallen, Stockholm
Roland Möllerfors, chefred Restaurang och Storkök
1980
Johan Anderssons Charkuteri, Slakthuset, Göteborg
1979
Gerda Johanssons Ostronbar, Urban Standar, Stockholm
1978
Paul Zahnd, kökschef Grand Hotel, Saltsjöbaden
1976
Arne Hestnes, matjournalist, Aftenposten, Oslo
pris till Plutos minne för främjandet av ekologisk gastronomi
Lars Pluto Johannison har varit en förgrundsgestalt sedan vänföreningen startade 1962. Till Plutos minne har Sandahl Foundation instiftat ett stipendium för främjandet av ekologisk gastronomi.
2025
Circular Gastronomy, Per Styregård och Ami Hovstadius
2024
Stefan Eriksson
2022
Lilla Bjers Gård, Margareta och Göran Hoas, Gotland
2020
Carola Magnusson, Stockholm
2019
Yipin Tofu, Johanna Guo och Chengen Lu, Vallentuna
2018
Boel och Lars Dahlberg, Orranäs Getgård
2017
Blåskal, Orust.
2016
Carina och Ulrika Brydling med make Jörgen
2015
Rune Kalf-Hansen, ekoambassadör och krögare på Söder i Stockholm.
2014
Thomas Berglund, Almnäs Bruk, Hjo
2013
Jord på Trynet, ekologisk grisuppfödning
2012
Eldrimner, Östersund
2011
Tistelvind, Boxholm
2010
Ostronakademien, Grebbestad
2009
Bosarps ekologiska kycklingar, Bosarp
2008
Ann-Helen Meyer von Bremen, journalist
Hans Naess, lammuppfödare och klustermoto i Sörmland