Aktuellt
Utsikten från Villa Foresta på Lidingö.
Sandahl Foundations Högtidliga Vårsession den 29 maj 2025 på historisk mark – Villa Foresta
Vårsolen glittrade i Värtans vatten då 75 nya och gamla ledamöter, pristagare, diplomander och vänner till föreningen begav sig till nyligen återöppnade Villa Foresta på Lidingö.
Sandahls ceremonimästare Per Nordlind och Jimmie Rundqvist var på plats tidigt med den glänsande La Dance, staven, fotona av grundarna samt vänföreningens övriga regalier. De hade kallat medlemmarna i AU (arbetsutskottet) med ständige ordföranden Severin Sjöstedt i spetsen. Severin hade med diplomen och menyer. Ständ.sekr. Ia Orre kom med placeringskort och skattmästare Niklas Larsson fick hjälp av sin stolta företrädare Olle Lindberg att övervaka betalningen. Elisabeth Haglund hjälpte till med van hand.
Fotograf Lena Koller fanns på plats för att porträttera de nya ledamöterna och filmfotograf Pontus Klingeborn fotograferade och filmade festligheterna. Då de nya ledamöterna blivit porträtterade, anlände gästerna och festligheterna kunde börja.
La Dance nya småsystrar glittrade ikapp med de vackra diplomen. Nytt för året var också Innovationsdiplovet skapat av Birgitta Watz.
Ständ. ordf Severin Sjöstedt hälsade samtliga välkomna med några väl valda ord och ett rungande Vive la Dance!
Severin berättade att det var här på det då nyombyggda Hotel Foresta som Sandahl Foundation 1962 samlade ett tiotal unga branschföreträdare. Eric Maurice Sandahl hade för avsikt att göra sitt namn odödligt genom att skapa en unik vänförening. Denna skulle komma att växa och 2025 räknade Sandahl Foundation 85 ledamöter.
Severin påminde om att vänföreningens motto 100% allvar och 100% humor.
Ulf von Roth, president i Sandahl på livstid, är numera den ende som var med från början. Han var på 1960-talet ung direktör på Hotel Foresta och hans hustru Ann-Cathrine som arbetade i receptionen valdes tidigt till Sandahls Première Dame.
Björn Halling var kökschef, Curt I Blomberg var restaurangchef, ”Abel” Anders Börje Larsson var reklamchef Lars ”Pluto” Johannison var konferens- och festvåningschef och hans blivande hustrun Gabban var receptionist. Eric Maurice Sandahl var festvåningshovmästare.
Tea Malmegård hade mycket att säga till sin fadder Henrik Norström. Cajsa Johansson och Michael Björklund likaså i bakgrunden.
Nu var det dags för den högtidliga prisceremonin:
DIPLOMET Pour le Mérite Gastronomique:
Bergmans Fisk
Dennis Bergman och Lars Göran Bergman (fadder Mathias Dahlgren)
Diplomet Pour le Mérite Gastronomique gick 2025 gick till Dennis och Lars Göran Bergman, Bergmans Fisk, Saltharsfjärden.
DET UNIKA DIPLOMET Prix d’innovation pour le mérite Gastronomique: (NYTT FÖR 2025)
Circular Gastronomy
Per Styregård och Ami Hovstadius. (fadder Ulrika Brydling)
DET UNIKA DIPLOMET till Lars ”Pluto” Johannisons minne för främjandet av ekologisk gastronomi skapat av Birgitta Watz:
Lilla Labäck Frukt och Grönsaker
Mia Jonson (fadder Gunnar Forssell, Diplom Birgitta Watz samt Gabban Johannisson och Mathias Dahlgren)
Diplom till Plutos minne för främjandet av ekologisk gastronomi:
Ett hedersdiplom till Lars Pluto Johannisons minne har delats ut sedan 2008.
Fem ledord enligt Plutos filosofi från Gabban vid val av stipendiat:
•Eldsjäl •Ekologiskt •Småskaligt •Närproducerat•Långsiktigt
SENIORPRISET ur Curt I Blombergs minnesfond:
Kjell Ogenstedt (Lars Blomman Blomberg och fadder Nils Axing)
Nya Ledamöter HEDERSDIPLOMET l’insigne ambulante du Prix de la statuette dorée nommée ”La Dance” (i bokstavsordning)
Michael Björklund; Åland (fadder Håkan Thörnström)
Francis Cardenau, Danmark och Frankrike (faddrar Erwin Lauterbach och Severin Sjöstedt)
Pontus Frithiof (fadder Leif Mannerström)
Vimal Kovaç (faddrar PG Nilsson och Karl Ljung)
Dorotea Malmegård (fadder Henrik Norström)
Tommy Myllymäki (fadder Jonas Dahlbom)
Sven Erik Renaa, Norge (fadder Eyvind Hellstrøm).
Ständ. ordf. Severin Sjöstedt med Ceremonimästare Per Nordlind och 2025 års nya ledamöter, diplomander och pristagare.
Sju stolta ledamöter i Sandahl Foundation 2025: Från vä: Viral Kovaç, Tea Malmegård, Pontus Frithiof, Michael Björklund, Sven Erik Renaa, Francis Cardenau och Tommy Myllymäki.
Alla hyllades med ett stort och varmt Vive la Dance !
Forestas köksmästare Gustav Otterberg och restaurangchef och tillika sommelier Janni Berndt Dahl hade dukat upp hela restaurangen WS och nu blev det lunch:
Vårsessionens meny med den obligatoriska Gäddan
Pol Roger Brut Réserve NV på Magnum är Sandahls (och Winston Churchills) absoluta favoritchampagne alla kategorier. En perfekt balanserad champagne med en friskhet av äpple och citrus, lätt brödighet, mineralitet och små fina bubblor. Kall, torr och bjuden i generösa mängder. En perfekt apéritif för en festlig lunch!
Till förrättens röding bjöds klassikern Carlsberg Hof och Gammel Opland Aquavit från Anora som verkligen uppskattades av Sandahler och Sandahletter.
Till kalvryggen serverades det underbara rödvinet Tenuta Tignanello 2021, Chianti Classico Riserva från Marchesi Antinori i Toscana som valts till ett av världens bästa röda viner i Wine Spectator. Sangiovesedruvan ger här ett intensivt, koncentrerat och fruktigt rödvin med friskhet, avrundade tanniner och fattoner.
Till äppel- och mandeltarteletten serverades Grahams 20 year old Tawny Port som med sin karaktäristiska fylliga söta, nötiga, lätt eldiga, kryddiga och balanserade smak satt som en smäck till desserten.
Till kaffet blev det brandyn Gran Duque d’Alba Solera från Williams&Humbert i spanska Jerez.
Det blev som vanligt en ovanligt lyckad Vårsession! Tack till alla!
En otroligt glad Francis Cardenau och hans fadder Erwin Lauterbach.
Kuriosa om Foresta:
Den ståtliga Villa Foresta byggdes 1908-10 som privatbostad för Wilhelmina Skogh (1849-1926), gotländskan som började som diskerska på Strömparterren i Stockholm gjorde karriär i hotell- och restaurangbranschen som restauratris med flera järnvägsrestauranger och turisthotell. Till Grand Hôtel i Stockholm kom hon som chef 1902 och byggde bland annat Grand Hôtel Royal 1906 med Vinterträdgården enligt fransk modell. 1907 köpte hon tomten på Herserudsklippan . Där lät hon arkitekten Ernst Stenhammar uppföra Villa Foresta som ett monument över hennes storhet. Bygget blev dock dyrare än beräknat och hon tvingades bygga om villan och använda den som restaurang.








































”Tidernas middag”
med legendarer ur föreningen (snittålder 70+) genomfördes för vår sponsor Menigo på Restaurangakademien.
45 gäster och intresset var stort! Middagen ägde rum den 6 november 2024.
Köksbrigaden: Gunnar Forssell (ostronsoppa med persilja), Ulf Kappen (piggvar med bisque och fleuron), Pelle Sturén (Gino), Bosse Nilsson (canapéer), Severin Sjöstedt (bräckt oxbringa med potatispuré), Jimmie Rundqvist (luckchef), Jesper från RA, Johan från RA och Örjan Klein (bräckt oxbringa med potatispuré).
Matsalsbrigaden: Björn Svensson (vinansvarig), Carl Jan Granqvist, Annelie Öster, Olle Lindberg, Per Nordlind och Nils Axing.
VÅR BOK KOKKONST OCH VÄRDSKAP
M Sandahl Foundation har fyllt 60 år och vår bok Kokkonst och Värdskap är här! Den är ett omfattande och gediget tidsdokument över profiler och händelser i vår svenska besöksnäring.
Passa på att sprida kunskapen i denna fantastiska bok till kollegor, vänner och bekanta, som gåva, julklapp, till försäljning och i undervisning. Genom QR-koden i boken kan du scanna med din telefon så att du även kan se och höra de filmade intervjuerna med Karsten Thurfjell. Videolistan på Youtube kommer fyllas på efter hand då vi spelat in fler ledamöter.
Enstaka böcker hänvisas till bokhandeln, Bokus eller Adlibris.
Sandahl Foundations Höstmöte med inval
Stockholm den 19 oktober 2024
Sandahl AU samlades tidigt på Café Klotet denna vackra höstmorgon. Utsikten var hänförande över Mälaren och Saltsjön i sol och dis. Alla kände sig som i Paris!
Regalierna var ditförda av Ceremoniemästare Per Nordlind och hans vice Jimmie Rundqvist. De nytillverkade ministatyetterna av La Dance glänste i förmiddagssolen. Per hade hämtat små fina wienerbröd hos Mattias Ljungberg på Tössebageriet. Gondolens Lovisa och Christian hade förberett kaffe, Carlsberg Hof och Den gamle Dansken stod också framdukade inför mötet.
Rollup med La Dance rullades upp av Ständ. Ordf. Severin Sjöstedt. Pontus Klingeborn var beredd med filmkamera och stillbildskamera för att dokumentera.
Klockan 11.00 anlände de 42 ledamöterna och hedersledamöterna. Den som glömt pins kunde köpa en ny av den eleganta och högeffektiva Annelie Öster som bockade av gästerna. Tillsammans med Elisabeth Haglund noterade hon intresserade som ville ta del av det fenomenala erbjudandet: 10 exemplar av boken Kokkonst och Värdskap för 2250:- + moms, inkl. frakt inom Stockholm av Per Nordlind. (Adlibris och Bokia tog 335:-/st). Årets mest uppskattade julklapp även 2024!
Strax efter klockan elva stängdes dörrarna och Ständ. Ordf. Severin Sjöstedt hälsade samtliga 42 ledamöter och hedersledamöter välkomna till höstmötet 2024 med inval i föreningen. Rekordmånga hade tagit sig till Gondolen. Ia Orre ropade upp samtliga och hälsade från dem som fått förhinder.
Severin berättade att detta var det 62:a höstmötet och berättade om året som gått:
Vi är i dagsläget 75 ledamöter. AU hade haft 7 möten och Severin hade hållit tät kontakt med främst ceremonimästare Per, vice ceremoniemästare Jimmie och Ia, ständ.sekr. Hemsidan har uppdaterats löpande med information, aktuella kontaktuppgifter till samtliga ledamöter och foton. Dokumentationsprojektet har fortskridit och nu är 67 ledamöter filmade och filmerna ligger uppe på hemsidan under ”Aktuellt”. Severin berättade även om de tre som kommer att filmas i slutet av november då filmteamet gör en turné till Jonas Dahlbom i Linköping, Per Bengtsson på PM & Vänner i Växjö och till Thomas Drejing.
Severin berättade om årets händelser med Vårsessionen på La Petite Soeur och Teatergrillen då vår norske ledamot Eywind Hellstrøm höll ett strålande tacktal och underströk vikten av en unik vänförening för yrkeskåren.
Sandahlgolfen på Djursholms golfklubb i september 2024 vanns av Lasse Henningsson. På kvällen följde en välbesökt kräftsupé de luxe hos Nisse och Erik Molinder på Wedholms.
Severin berättade också Sandahls tisdagsluncher på Sturehof.
Nytt var att den länge utlovade ”Tidernas middag” med legendarer ur föreningen (medelålder 70 år!) för vår sponsor Menigo på Restaurangakademien. Man räknar med 45 gäster och intresset är stort! Middagen äger rum den 6 november 2024.
Severin ville också väcka frågan om en breddning av ledamöter från de nordiska länderna. Mötet mottog entusiastiskt förslaget.
Formalia för vänföreningen M. Sandahl Foundation samt för Sandahl Foundation AB redovisades av förre skattmästaren Olle Lindberg, med den äran. Ordinarie skattmästare Niklas Larsson låg dessvärre sjuk. (bilaga med detaljer finns på förfrågan till Niklas).
Verksamhetsåret redovisades. Ansvarsfrihet av sittande styrelse (AU) röstades igenom av mötet. Det formella mötet avslutades.
Nu tog omröstningen vid. Ceremonimästare Per informerade om vad som skulle ske vid invalet. VIKTIGT! Namnen måste få vara hemliga fram till 28 december då ledamöter, diplomander och pristagare skall kontaktas. Per påminde om faddrarnas roll och ansvar att säkerställa att de invalda ledamöterna vill engagera sig i föreningen och delta på mötena.
Refreshments serverades i form av Champagne Pol Roger Réserve NV, magnum. Kall, torr och gratis! Tack till Ward Wines.
Ceremonimästare Per Nordlind ledde invalet av:
• Hederspriset La Dance för nya ledamöter (med faddrar)
• Pour le Mérite diplom (med faddrar)
• Seniorpristagare (med fadder)
• Ekodiplomand till unikt diplom skapat av Birgitta Watz till Plutos minne (med fadder)
Namnen offentliggörs enligt stadgarna den 28 december.
Mötet avslutades med ett rungande Vive la Dance! Nu följde en härlig lunch en trappa ner på Gondolen.
Väl till bords
Ständ.ordf. gick runt bland borden och utbringade en skål för absent friends. Sandahls hovsångare Gunnar Forssell tog upp Gäddan och alla sjöng med. Ständ. ordf. tackade sponsorerna, Klockan fyra var själva lunchen slut men många fortsatte tillbaka till Café Klotet för eftersnack. Senare gick ett gäng vidare i den ljumma oktoberkvällen för köttmiddag på AG. Kvällen avslutades traditionsenligt med att Per Nordlind stängde Sturehof med bl a Markus Aujalay och Bosse Nilsson.
Ett stort tack till PG Nilsson, Pelle Sturén samt till köksmästare Patrik Casillo, restaurangchef Lovisa Novak och personalen på Gondolen. Tack också till våra vänner Visita, Menigo, Carlsberg, Ward Wines och Smörgåsbord och Anora!
Bilder från mötet
SANDAHLGOLFEN MED KRÄFTSUPÉ 10 SEPTEMBER 2024
Sandahlgolfen gick av stapeln med Per Nordlind som proffsig anordnare. Djursholms GK bjöd på en bana i utmärkt skick. Det blev en oerhört jämn tävling med 6 spelare inom 2 poäng. Fint väder och stämningen på topp!
RESULTAT SANDAHLGOLFEN 2024
1. Lars Henningsson, 31 poäng (bäst sista 3 hål)
2. Jan ”Tjollen” Thorén, 31 poäng
3. Magnus Johansson, 30 poäng (bäst sista 6 hål)
4. Nils Molinder, 30 poäng
5. Per Nordlind 30 poäng
6. Severin Sjöstedt, 29 poäng
LAGTÄVLING
1. Lag Henningsson. (med Per och Tjollen)
På kvällen samlades ett tjugotal spelare och kräftsugna sandahler på Wedholms för prisutdelning. Spänningen var enorm, vem skulle ta över Lars-Göran Malmbergs golftrofé? Tjollen stod för generösa priser i form av Pol Roger Brut på magnum, Pol Roger Brut vintage 2018, Pol Roger Brut Rosé 2015. Det skålades i favoritchampagnen ”Polle” av den utmärkta årgången 2018. Stort tack till Tjollen och Ward Wines! Ständ. ordf. Severin och ceremonigiganten Per och hans högra hand Jimmie presenterade den nya lilla statyetten La Dance för den jublande skaran.
Bröderna Molinder bjöd på en superlyxig kräftsupé med kantarelltoast med generösa mjuka och fruktiga vinet Decoy California Pinot Noir, mängder av honkräftor från Hjälmaren med öl och Nisses egen snaps samt en läcker dessert. Det blev som vanligt en ovanligt trevlig kväll! Stort tack till Nisse och Erik Molinder för en utomordentlig måltid och god service av Agneta Sharp och damerna på Wedholms!
Kvällen lär ha avslutats sent på stamlokuset Sturehof…
Dagens spelare: Lars “Blomman” Blomberg, Severin Sjöstedt, Bosse Nilsson, Jan “Tjollen” Thorén, Magnus Johansson, Henrik Norström, Lars Henningsson, Nils Molinder och Per Nordlind.
Dagens vinnare Lars Henningsson.
Nils Molinder och Elisabeth Haglund.
Thomas Furu, Jimmie Rundqvist, Fredrik Eriksson och Per Nordlind.
Jimmie Rundqvist och Ia Orre.
Erik Molinder och Henrik Norström.
höstens första tisdagslunch
Den 3 september samlades sandahler och sandahletter till höstens första tisdagslunch. Pelle Sturén var på plats. Sturehofs pâté croûte avnjöts av vissa medan andra åt ostron eller tog sig ett glas.
Stämningen var som vanligt ovanligt god med skratt och skrönor!
Runt bord 500 satt: Pelle Sturén, Gunnar Forssell, Ulf von Roth, Jimmie Rundqvist, Per Nordlind, Ia Orre, Birgitta Watz, Frank Hollingworth, Thomas Furu.
Sandahl Foundations Vårsession 16 mars 2024
56 tappra ledamöter, pristagare, diplomander och vänner kände sig manade att stiga upp och med pins och medalj ta sig till Chez Jolies lillasyster vinbaren La Petite Soeur på Nybrogatan på lördagsförmiddagen. Där tog Mikael Einarsson med personal emot med magnumflaskor av Sandahlarnas favoritchampagne ”Polle” som var precis så god som den ska vara; ”kall, torr och gratis”. Till detta serverades läckra canapéer på handgjort och vedugnsbakat knäckebröd.
Efter att ha hälsat, minglat, skrattat och skålat bland kära vänner var det dags för den årliga ceremonin.
Seniorpriset till Curt I Blombergs minne gick 2024 till den meriterade kocken Bertil Carlberg. Curt Blomberg var en av stiftarna i Sandahl och efter hans bortgång har hans son Lars ”Blomman” Blomberg förvaltat sin faders arv. Varje år delar därför Sandahl ut en summa till branschens hjältar. Enligt Curt fanns ingen bättre bransch än just restaurangbranschen.
Fadder Maria Maruska berättade om Bertil Carlberg och läste upp ett brev där han framförde sina tacksamma hälsningar och berättade om sina 48 år i branschen. Bertil som föddes på Gotland arbetade hos Bosse Nilsson på Gutekällaren och kom sen till Stallmästaregården under Karl-Heinz Krücken och Lauri Nilsson. Han följde med dem till Ulriksdals Wärdshus och kom efter många år på ”Ulrik” till Maria Maruska och Nils Axing och Peter Frohm på Grand Hôtel där han ansvarade för styckboden i tjugo år fram till pensioneringen. Sandahlarna skickade de varmaste hälsningarna med ett rungande Vive la Dance till Bertil – även per post!
Diplomet till Lars Pluto Johannisons minne för främjandet av ekologisk gastronomi tilldelades Stefan Eriksson. Hans fadder, Karl Ljung, berättade att ”det finns kockar och så finns det kockar…som också är filosofer”. Stefan som vann Årets Kock 2005, är idag kreativ chef på restaurang Brutalisten, oumbärlig råvaruexpert och provningsledare på Exceptionell Råvara och dessutom ledamot i Svenska Dryckesakademien.
Stefan tackade för det underbart vackra diplomet. Han älskar Birgittas konst och allt som hon gör för bordet och våra restauranger. Då Stefan var 17 år fick han sitt första jobb på Teatergrillen och fick även Tore Wretmans bok ”Mat & Minnen” och läste med stor nyfikenhet med alla berättelser från den kulinariska världen. När han nyligen fick Sandahls ”Kokkonst och Värdskap” läste han den med stort intresse från pärm till pärm med alla historier och tycker därför att han känner alla i Sandahl även om han inte träffat alla förrän idag.
Det unika ekodiplomet är skapat av Birgitta Watz och motiveringen löd: ”Med ett lika ”brutalt” som ödmjukt engagemang öppnas alla sinnen för råvarornas kända, som mindre kända egenskaper och möjligheter. Råa såväl som tillagade; med respekt och nytänkande. Ekologisk gastronomi med anknytning såväl bakåt som framåt i tiden.”
Utöver att välja in nya ledamöterna delar Sandahl Foundation årligen ut diplom Pour le Mérite Gastronomique för förtjänstfulla och utvecklingsfrämjande insatser inom gastronomin. Årets diplomander var bagaren Anders Åkerberg och Sandra Alvarsson från matdestinationen Skedvi Bröd som bakar traditionellt knäckebröd i Särna Kommun i södra Dalarna. Skedvis fadder Pelle Sturén berättade om deras historia och uppmanade samtliga att åka dit. Förutom att baka knäckebröd för hand så gör de egen glass, driver restaurang, matmarknad och massor av spännande lokalt att se och smaka. De fick ta över Vikas lokaler på villkor att de rev de gamla vedugnarna. Det blev ramaskri men skedvibagarna ville baka för hand och grädda i vedeldade ugnar och många stöttade dem ekonomiskt så att ugnarna kunde byggdes upp igen. Erik Lallerstedt och Benny Andersson för att nämna några.
Ständ.Ordf. Severin Sjöstedt lämnade över diplomet Pour le Mérite Gastronomique.
Anders Åkerberg tackade, på klingande dalmål, för att han fick komma till storstaden och träffa alla dessa människor som han annars bara följer på instagram. Åkerberg älskar mat, hembygden och det lokala. Han och de som jobbar med detta vill bevara kulturtraditionen. Idag kommer mer än 100 000 bröd- och matintresserade besökare varje år till deras lilla by som har 600 hushåll.
Motiveringen löd: Skedvi Bröd bevarar ett stycke svensk mathistoria till framtida spisning. Råg i ryggen!”
Kakaoimportören Gustavo Marun Cozzarelli och Ana Maria Contreras Llopart från chokladtillverkaren Harvest of Ecuador i skånska Höganäs presenterades av Per Nordlind som är deras fadder.
Per Nordlind slog med sin häroldsstav i golvet och berättade att Ana och Gustavo kom från sitt hemland Ecuador 2017. Anledningen var att de skulle följa upp bananexporten till Europa från familjens plantager. Då de kom till Skåne och Höganäs den sommaren blev de betagna och slog sig ner där och öppnade chokladfabrik. De mottog nyligen The Excellence Award för sin kakao. Gustavo lovar att de gör sitt bästa för att sätta Sverige i toppen för chokladproducenter. Till kaffet fick ledamöterna smaka på de utsökta pralinerna som dagen till ära presenterades i den svenska och ecuadorianska flaggans färger!
Ständ.Ordf. Severin lämnade över diplomet Pour le Mérite Gastronomique.
Motiveringen löd: ”I den lilla chokladfabriken uträttas stordåd. Från familjeägda producenter som lever upp till högt ställda krav på kvalitet, hållbarhet och socialt ansvar förädlas utvalda kakaobönor tillchokladprodukter med både yttre och inre värde”
Cajsa Johansson, Catering-verksamheten Cajsas Kök i Uppsala och Stockholm.
Fadder Markus Aujalay var en ung, lätt förvirrad uppsalakock 1994. Han berättade att han såg att den kända krögaren Cajsa Johansson sökte kockar till en sommarkrog på Sydkoster. Det var fotbolls-VM i USA och extremt varmt. Då han fick schemat såg han att det var på 173 arbetstimmar - på tre veckor! Markus jobbade mer än vad han gjort någon gång i sitt liv. Men trots hårt arbete så hade han också fantastiskt roligt och Markus lärde sig otroligt mycket. Som avslutning på sommarsäsongen så åkte hela personalgänget till Eyvind Hellstrøm på Bagatelle i Oslo. Ett minne för livet! Cirkeln sluts idag när de tre träffas i Sandahl. Hatten av för Cajsa som driver så många framgångsrika företag i och har så många anställda.
Per berättar att Cajsa nu får sin Sandahl-medalj, sin pin och sin plakett i silver att spika upp på sockeln till statyetten La Dance. Hon får också praktverket ”Fullständiga Rättigheter” som är Sandahls första bok. Vive la Dance!
Jessie Sommarström och hennes fadder PG Nilsson har några saker gemensamt. Båda har vuxit upp på Lidingö. I ganska många år arbetade också Jessie som kock och sous-chef hos PG på Sturehof under dåvarande köksmästare Kajsa. PG rekommenderar alla att lyssna på Jessies sommarprogram i P1 som ligger ute på srplay. Efter Sturehof öppnade Jessie Rendez-vous och fortsatte sedan till Sayan Isaksson på Esperanto. På Urban Deli utvecklade Jessies och efter det var hon på Torsåkers gård hos Axfoundations centrum för framtidens mat och arbetade med frågor kring utveckling och hållbarhet. PG säger att hon kunde ha fått sin (nästan) egen restaurang men hon har andra planer, som vi kommer till senare. I april börjar hon på SODEXO som hållbarhetsansvarig för över 14 miljoner måltider per år!
2022 blev Jessie överlägsen vinnare i Årets kock (den första kvinnan på 34 år) och förhoppningsvis blir det flera kvinnliga årets kockar framöver. 2023 fick Jessie också Gastronomiska Akademiens guldmedalj. Nu är hon också hon ledamot i Sandahl Foundation. Vive la Dance!
Stefan Ekengren presenterades av sin fadder Stefan Holmström. Alla vet väl vem Stefan Ekengren är! Annars kan man bara sätta på teven eller radion så är han där. Ekengren har arbetat sig runt på Sveriges bästa restauranger bland annat hos Karin Fransson. Han gör den bästa husmanskosten idag och driver han makalösa Hantverket på Sturegatan i Stockholm och öppnar snart i Proviants (Coq Rôtis) gamla lokaler på samma gata. Holmström säger att Stefan är bland de bästa och mest meriterade man kan tänka sig och han passar utmärkt i Sandahl. Därför ser han i fortsättningen fram emot att få träffa Ekengren minst två gånger per år i framtiden och önskar honom varmt välkommen i gänget! Vive la Dance!
Ceremonimästaren Per dunkade i golvet och berättade att han var så glad att han fått tillbaka sin häroldsstav! Per drog nu om de praktiska detaljerna kring den kommande lunchen.
Ständ. ordf. Severin Sjöstedt ville slutligen bara ge en snabb ”update” om vad som hänt sedan höstmötet. I år, 2024, har vi redan hunnit med sju filminspelningar (i Göteborg, Tylösand och Stockholm) så totalt har vi nu gjort 67 filmer. Vi är från och med idag totalt 77 ledamöter.
1994 hade Sandahl möte och lunch hos Per Nordlind på Villa Pauli i Djursholm. Jimmie Rundqvist var ung köksmästare, Magnus Viksten stod i köket och de minns att det bjöds på fänkålssoppa med pilgrimsmussla och duva… Då var det ett gäng ”yngre” som skulle väljas in för att ge nytt blod i Sandahl; Gunnar Forssell (som idag är lite över 80 i år), Severin (som just fyllt 70), Thomas Drejing (som inom kort fyller 70) och ynglingen Fredrik Eriksson (fyller 60 år den 20 april). Bara för att göra en reflektion över hur snabbt tiden går. Vi behöver fler unga ledamöter. Glöm aldrig att Sandahls motto är sedan alltid ”100% humor och 100% allvar”. Severin säger att han är själv är urtråkig, Per är supertråkig, Jimmie är ännu tråkigare. In med nya krafter! Vive la Dance!
Sedan bar det vidare till ikoniska Teatergrillen där Svenska Brasserier bjöd till en klassisk topplunch.
Den ständige Severin Sjöstedt hälsade välkommen till bords och tackade Sandahls vänner som stöttar oss i det viktiga dokumentationsprojektet!
Nya ledamöter 2024
Prisutdelnig till Cajsa Johansson, Jessie Sommarström och Stefan Ekengren på Chez Jolies nya vinbar La Petite Soeur lördagen den 16 mars.
Jessie Sommarström är en kraft att räkna med. (I bakgrunden fr v. Ständ.Ordf Severin Sjöstedt och Gustavo Marun Cozzarelli och Ana Maria Contreras som driver chokladföretaget Harvest of Ecuador i Höganäs..
2024 års nya stolta ledamöter spikar fast plaketter med sina namn på statyetten La Dance: Cajsa Johansson, Stefan Ekengren och Jessie Sommarström.
Ceremonimästare Per Nordlind blåser i hornet. Pour le Méritediplomanden Anders Åkerberg från Skedvi Bröd tittar på. (Markus Aujalay putsar på La Dance).
Från Skåne kom Pour le Méritediplomanderna Gustavo Marun Cozzarelli och Ana Maria Contreras som driver chokladföretaget Harvest of Ecuador i Höganäs.
En lycklig ekopristagare Stefan Eriksson med sin Karin Smeds njöt av lunchen tillsammans med det unika diplomets skapare professor Birgitta Watz.
Anders Åkerberg från Skedvi Bröd berättade på klingande dalmål om matdestinationen Skedvi i södra Dalarna. La Dance lyssnar imponerat!
2024 års nya ledamöter och pristagare
HEDERSPRISET LA DANCE – NYA LEDAMÖTER I SANDAHL FOUNDATION:
Jessie Sommarström
Stefan Ekengren
Cajsa Johansson
DIPLOM POUR LE MÉRITE
Skedvi Knäckebröd, Säters kommun, Anders Åkerberg
Harvest of Ecuador, Höganäs, Gustavo Marun Cozzarelli och Ana María Contreras Llopart
EKOSTIPENDIET TILL PLUTO JOHANNISONS MINNE MED BIRGITTA WATZ UNIKA DIPLOM
Stefan Eriksson
SENIORPRISET UR CURT I BLOMBERGS MINNESFOND
Bertil Carlberg